Historia

Lounais-Suomen kanakoiraväki tunnettiin aktiivisina käyttökoiraharrastajina. Koirakanta oli kokeissa menestynyttä. Riistakoira-titteli tuli pienen ajan sisällä useasti alueen koirille: Kyösti Kielon kkssu Hallille kaksi kertaa, Hallin pojalle kkssu Ruskovuoren Rollelle kaksi kertaa, Sipisten kkssn Birrelle kerran ja Toivo Myllysaaren kkssn Westmeute Seitalle kerran. Voittajaluokassa kilpaili useita koiria. Kokeita järjestettiin usein seuran alueella, parhaimmillaan järjestäjinä toimi 8 seuraa tai yhdistystä. Tämän aktiivisen toiminnan kautta heräsi ajatus yhteisen yhdistyksen perustamisesta vaalimaan hyviä metsästyskoiria, järjestämään näille kokeita ja avustamaan uusia koiranomistajia saamaan koiristaan metsästyskelpoisia.

Yhdistystoiminnalle olivat kokoonkutsujina Kirsti ja Aarre Sipinen. Ajatus sai harrastajilta täyden kannustuksen. Yhdistykselle laadittiin viralliset säännöt ja se rekisteröitiin 13.4.1983. Toimintaa käynnistämässä olleen hallituksen puheenjohtajana toimi Aarre Sipinen, sihteerinä Kirsti Sipinen sekä muina jäseninä Vilho Kotila, Toivo Myllysaari, Sirkka-Liisa Suominen (nyk.Hohtari), Erkki Tervo, Urpo Österlund ja Seppo Niemi.

Yhdistys toimi aktiivisesti, järjestettiin kokeita sekä harjoitustilaisuuksia. Metsästysharjoituksissa kouluttaja arvosteli koirakohtaisen tapahtuman. Kaikilla oli nähdyn jälkeen mahdollisuus kuulla arvostelu ja esittää näkemyksiään tilanteista sekä kysellä oman koiran koulutuksesta sen toimiessa vastaavanlaisessa tilanteessa. Näin selvitettiin mahdollisuuksia edistää koiran toimintaa aina ihanne suorituksiin asti. Vielä jälkeenpäin ajatellenkin nuo harjoitukset avarsivat koirankoulutukseen liittyviä, tuottivat metsästykseen ja kokeisiin hyviä koiria ja loivat hyvää yhteishenkeä. Keväiset harjoitukset ja pikkujoulutapahtuma keräsivät jäsenet lähes sataprosenttisesti mukaan. Muutaman toimintavuoden jälkeen toiminta laajeni, mukaan tulivat kiekkoammuntakilpailut, tottelevaisuuskoulutus, TOKO –kokeet, seuraottelut sekä myöhemmässä vaiheessa myös koiranäyttelyt. Jäsenmäärä kasvoi myös hyvin positiivisesti.

Yhdistystämme ovat luotsanneet seuraavat puheenjohtajat:

Aarre Sipinen 1981-1982
Juhani Sorsa 1983-1984
Hannu Lämsä 1985-1986
Vilho Kotila 1987-1988
Juhani Jauhiainen 1989-1996
Jari Meri 1997-1998
Vesa Nummi 1998-2001
Rami Vuorinen 2002-2003
Jorma Litovuori 2003-2006
Kati Sarras 2006-2007
Tom Stubbe 2008-
Vesa Nummi
Aki-Pekka Löytökorpi
Joanna Reimari 2018
Janne Kaleva 2019-2020

 

Toiselle vuosikymmenelleen yhdistyksemme luotsasi sen toistaiseksi pitkäaikaisin puheenjohtaja Juhani Jauhiainen, joka johti toimintaa seitsemän vuoden ajan (1989-1996). Hänen aikanaan vakiintui yhdeksi toimintamuodoksi mm. koirien tottelevaisuuskoulutus ja Juhani opasti mielellään myös nuoria jäseniä kiekkoammunnoissa.

Salon seudun harrastajat erkanivat omaksi kerhokseen –98 ja tuolloin jäsenmäärä hieman notkahti, samoin koulutus- ja koemaastot menivät uudelleen järjestettäviksi, ja olipa vuosi, jolloin emme järjestäneet yhtäkään koetta. Hyvällä yhteishengellä ja uurastuksella pystyimme kuitenkin hankkimaan uudet yhteistyökumppanit ja nykyisin harjoittelemme taas useamman metsästysseuran alueella ja järjestämme KAER-kokeita jälleen yhdistyksen toiminnan alkuvuosilta tutuilla alueilla Laitilassa, Koski Tl:ssä ja Liedossa.

Vuosikymmenen loppupuolella, toiminnan laajentuessa entisestään, alkoi olla tarvetta jakaa vastuuta toiminnan pyörittämisestä toimikunnille ja perustettiin koetoimikunta, joka vastaa myös koirien koulutuksesta, ammuntatreeneistä ja –kisoista vastaava kilpailutoimikunta, näyttelytoimikunta, huvitoimikunta, leiritoimikunta ja perustettiin vielä oma lehtikin, Avanssi. Noille vuosille sijoittuu myös eräänlainen sukupolven vaihdos yhdistyksen vastuuhenkilöissä. Jäsenten riveistä astui remmiin uusia kanakoiraharrastajia ja saksanseisojia omistavien lisäksi myös muitten kanakoirarotujen harrastajia. Jäsenmäärä meillä nykyisin on n. 120 ja koiria yhdestätoista seisojarodusta.

Nykyisellään yhdistyksemme tarjoaa koirien metsästyskelpoisiksi kouluttamisen ja varsinaisen koetoiminnan lisäksi melko monipuolisesti toimintaa vuoden ympäri. Koulutusilta jäsenille koirineen pidetään kerran viikossa alkaen maaliskuussa sisätiloissa järjestetyllä tottelevaisuuskoulutuksella, toukokuulla siirrymme harjoittelemaan vesityötä ja noutoa, elokuussa pääsemme maastoon harjoittelemaan hakua ja syksymmällä myös riistatilanteita. Harjoitusalueittemme luonnonlintukantoja yhdistys tukee vuosittaisilla lintuistutuksilla.

Kerholaisten yhteisiä ammuntatreenejä järjestetään kauden aikana muutamia kertoja, sekä tietysti myös jäsenten välisiä ammuntakilpailuja. Kesäleiri on vakiinnuttanut asemansa yhtenä loppukesän tapahtumista. Virallisen vesityökokeen lisäksi kisaamme Kari Niemisen kehittelemässä noutokilvassa ja rentoudumme vähemmän virallisen yhdessäolon merkeissä.

Joitakin kertoja olemme järjestäneet myös Match Shown ja TOKO-kisan sen yhteydessä ja ensimmäinen ryhmänäyttelykin on järjestetty. Turun Winter Dog Shown ja Elonäyttelyn järjestelyissä on yhdistyksemme ollut mukana jo vuosikausia. Ja muutaman kerran vuodessa järjestämme enemmän tai vähemmän riehakkaan saunaillan, joka taitaa olla ainoa toimintamuoto, johon koiramme eivät osallistu. Muita tapahtumia ovat mm. jokavuotiset haasteottelut. Uudenmaan Kanakoiraharrastajia vastaan käymme kisaa lajeina noutokisa ja haulikkoammunta ja Satakunnan Kanakoiraharrastajia vastaan KAER-kokeessa kuuden koiran joukkueilla.

Vuodesta 1998 lähtien ovat jäsenistön omat nuorten ja avoimen luokan koirat ottaneet mittaa toisistaan Kerhon Mestaruuskokeessa, joka järjestetään samanaikaisesti piirinmestaruuskisan kanssa. Piirin mestaruuden on voittanut kkss FIN MVA&KVA Jakken Sara ohjaajanaan Esa Heinonen peräti kolme kertaa. Sara on sijoittunut myös Riistakoirassa kolmanneksi VOI 1 tuloksella.

Kerhon mestareita avoimessa luokassa ovat olleet lkss Pispanmäen Laric, om Jarmo Larpi, lkss Sake, om Tom Stubbe, pms FIN MVA Nummituvan Bastiano, om Sarita ja Juha Ståhl, pms FIN MVA Birthe v d Westerloh-Mühle, om Erja ja Vesa Nummi ja lkuv FIN MVA Canine Fandango, om Liisa Hirvonen ja Jukka Salonen. Nuorten luokan voittajia ovat olleet kkss Kotikelon Jokeri, om. Sirkka-Liisa Hohtari,FIN MVA kkss Murhianmäen Ossi, om. Nestori Jokinen ja Kai Nylund ja kkss Pahkeisen Väiski, om. Kari Nieminen.

Yhdistyksemme on saanut nauttia myös Saksanseisojakerho ry:n luottamuksesta. Alueellamme on järjestetty aikoinaan Junkkari-tapahtuma kahdesti Mynämäellä, Riistakoira Perttelissä sekä rotujärjestön erikoisnäyttely ja ensimmäinen jalostusuroskatselmus Paraisilla. Jäseniämme on palkittu myös kasvatustyöstään; Saksanseisojakerhon kasvattajataulun ovat saaneet Joupikon kennel (bretonit) om. Jouni ja Teija Leino ja Nummituvan kennel (pienimünsterinseisojat) om. Erja ja Vesa Nummi. Rotujärjestön käyttöjalostuspalkinto on myönnetty pienimünsterinseisoja Ailalle, om. Erja ja Vesa Nummi. Saksanseisojakerhon eri luottamustoimissa on vuosien varrella toiminut useita jäseniämme.

Vuonna 2002 Lounais-Suomen Kanakoiraharrastajat ry vietti juhlavasti 20-vuotisjuhliaan. Perustajajäsenistämme on osa vielä aktiivisesti mukana toiminnassamme ja huomionosoituksena heille olemme kutsuneet yhdistyksemme kunniajäseniksi Aarre ja Kirsti Sipisen, Vilho Kotilan, Sirkka-Liisa Hohtarin, Theodor Fominin ja Ossi Kurosen. Yhdistyksen viirin ovat saaneet pitkäaikaisesta työstä yhdistyksemme hyväksi Ossi Kuronen ja Kari Nieminen.

 

Kiertopalkintojen voittajat:

KAER VOI-LUOKAN MESTARUUS

2008: Lkssn Ilok’sin Tomboy Tigress om. Petri Aaltonen
2007: Kkssu Fin MVA Kokkilan Santeri om. Arto Mäkinen
2006: Lkssu Fin MVA Vesakon Chubby om. Nina Pylkkänen
2005: Kkssu Kokkilan Santeri om. Arto Mäkinen
2004: Lkssu Fin MVA Vesakon Chubby om. Nina Pylkkänen
2003: ei jaettu

KAER AVO-LUOKAN MESTARUUS

2008: Lkssn Pictan Brizamea om. Aaro Seppänen
2007: Lkssn Ilok’sin Tomboy Tigress om. Petri Aaltonen
2006: Lkssn Takapellon Piitu om. Arto Harju & Katja Lappalainen
2005: Lkssu Don Korleone’s Ivan om. Jan Lund
2004: Lkuvu Canine Fandango om. Jukka Salonen
2003: Lkuvu Canine Fandango om. Jukka Salonen
2002: Pmsn Fin MVA Birthe von der Westerloh-Mühle om. Erja ja Vesa Nummi
2001: Pmsu Fin MVA Nummituvan Bastiano om. Juha ja Sarita Ståhl
2000: ei jaettu
1999: Lkssu Sake om. Tom Stubbe
1998: Lkssu Pispanmäen Laric om. Jarmo Larpi

KAER NUO-LUOKAN MESTARUUS

2008: Lkssu Charleswood Joker om. Nina Pylkkänen
2007: Kkssu Teerenpelin E-SK Roope om. J-P Vähä
2006: Imsu Meikäpoika om. Tuija Jurmu
2005: ei jaettu
2004: ei jaettu
2003: ei jaettu

KÄYTTÖPALKINTO (NOUTOKILPAILU)

2009: Lkssn Ilok’sin Tomboy Tigress om. Petri Aaltonen
2008: ei jaettu
2007: Kkssu Fin MVA Kokkilan Santeri om. Arto Mäkinen
2006: Lkssn Takapellon Piitu om. Arto Harju & Katja Lappalainen
2005: Lkssu Fin MVA Vesakon Chubby om. Nina Pylkkänen
2004: Kkssu Teerenpelin Juukeli om. Jorma Litovuori
2003: Kkssu Kiehisen Frei om. Ossi Kuronen
2002: Kkssu Kiehisen Frei om. Ossi Kuronen
2001: Kkssn Fin KVA & MVA Jakken Sara om. Esa Heinonen
2000: Kkssn Fin KVA & MVA Jakken Sara om. Esa Heinonen

OSSIN PYY (TOKO-KILPAILU)

2009: Lkssn Ilok’sin Tomboy Tigress om. Petri Aaltonen
2008: ei jaettu
2007: Lkssn Riekkorovan Trulli om. Antti Suna
2006: Kkssu Eräsipin Leevi om. Aki Ramela
2005: Kkssu Kiehisen Frei om. Ossi Kuronen
2004: Kkssu Kotikelon Leevi om. Markku Lahtivuori

PARAS ENGLANTILAINEN

2008: ei jaettu
2007: ei jaettu
2006: ei jaettu
2005: punainen irlanninsetteriuros Douedal’s Kilroy om. Petteri Syrjälä
2004: punainen irlanninsetteriuros Douedal’s Kilroy om. Petteri Syrjälä
2003: punainen irlanninsetteriuros Douedal’s Kilroy om. Petteri Syrjälä

PARAS ETENIJÄ

2008: Lkssu Charleswood Joker om. Nina Pylkkänen
2007: Lkssn Ilok’sin Tomboy Tigress om. Petri Aaltonen
2006: Lkssn Vesakon Funny om. Mauri Harju
2005: Lkssu Don Korleone’s Ivan om. Jan Lund
2004: Lkuvu Canine Fandango om. Jukka Salonen
2003: Pmsn Fin MVA Birthe von der Westerloh-Mühle om. Erja ja Vesa Nummi

TÄTTÄHÄÄRÄN LAUTA

2008: Br Kesakon Mimmi, Risto Hämäläinen
2007: Kkssu Teerenpelin E-SK Roope om. J-P Vähä
2006: Punainen irlanninsetteriuros Original Charmin Chicago om. Jari Valta
2005: Lkwsu Metsätien Kasper om. Hanna Suodenjärvi

AMPUMAMESTARUUS

2009: Kai Harmaa
2008: Jari Mustaparta
2007: Jari Mustaparta
2006: Kai Harmaa
2005: Kai Harmaa
2004: Jari Mustaparta
2003: Kai Harmaa